Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Σκουπίδια και κοστούμια


Σκουπίδια

 Άστεγοι, εθισμένοι, άνθρωποι με σωματικά ή νοητικά προβλήματα που ζητιανεύουν από ανάγκη, άλλοι από συνήθεια εγχώριοι και μετανάστες. Μόνο πλάτη. Στους ίδιους και τα προβλήματα τους. Σε ένα ταξίδι μου στη Ρώμη, δεν είδα ούτε έναν. "Να μη διώχνουν τους τουρίστες", μου'πε ένας ντόπιος. Μη μας χαλάσουνε την αισθητική, το ίματζ, την ωραία μας διάθεση.

Κοστούμια

 Καλοντυμένοι, περιποιημένοι, στυλάτοι και όμορφοι, κάθε λογής χρησμένοι τίτλοι* κι ένας άγιος σκοπός. Μάτια γεμάτα θέληση, όχι μίσος είναι. Μίσος για τον ίδιο τους τον εαυτό. Γίνεται θέληση. Θέληση να γίνουν κάτι άλλο. Όσα άλλα μπορούν να είν' οι ίδιοι και να δουν. Οπλισμένοι με αυταπάτες μόνο δολοφονικές αρκετά να τους κρατήσουν αλισοδεμένους στους ίδιους τους τους εαυτούς με καθρέφτες διπλής όψης γύρω τους. Να βλέπουν συνέχεια την φάτσα που φτιάχνουν, κι οι άλλοι να βλέπουν σε αυτούς ό,τι θέλουν να γίνουν/ να δούν.

 Ψάχνοντας στα σκουπίδια

 Εκεί στο περιθώριο πετάξανε πολλούς, άλλοι πόσοι πήγαν μόνοι κι άλλοι εκεί γεννήθηκαν εκεί έμειναν. Στο περιθώριο ίσως εκτιμήσω βαθύτατα πλήρως κάθε μου δευτερόλεπτο μέχρι τώρα. Θέλει μοναξιά για να εκτιμήσεις τη συντροφιά, απουσία αγάπης για την αγάπη, απουσία στέγης για μιά στέγη. Εκεί βρίσκω ανθρώπους, έκφραση όταν τους δίνεται η ευκαιρία, προσπάθεια όταν πάλι τους δίνεται η ευκαιρία, έργο όταν τους δωθεί η ευκαιρία!

 Φτιάχνοντας κοστούμι

 -ώρα να εκραγεί, 2η φωνή ακούραστη χολή-

 Λες κι η φτήνια τους δεν είναι αρκετή, τη βλέπουνε μοδάτοι και στο Σύνταγμα Χριστούγεννα φιλάνθρωποι. Φιλάνθρωποι είναι τα σκυλιά και μερικά άλλα ακόμα ζώα για αρχή μισητέ μου συναπνευστή του οξυγόνου. Εσύ, δεν αξίζεις καν τη χολή μου, μα να θυμάσαι κάθε βράδυ που αυταπάτασαι όταν νομίζεις πως ήσυχος κοιμάσαι. Κάθε "βρωμιά" που ήθελες... Κάθε σάρκα, κάθε ντόπα, κάθε κλεμμένο που αναγκάζεις τον καθένα να πουλάει.. Που το πήρες? Στο εμπορικό ή στα σοκάκια? Από τύπους με κουκούλες ή σακάκια? Πνίξου-Κοιμήσου λοιπόν κι ονειρέψου κάποτε να γίνεις ο χοντρέμπορας που τους τα σπρώχνει και τους σπρώχνει πιο βαθιά σε ό,τι διαιωνίζεις εσύ κι όμοιοι σου.

 Κι ενώ κοιμάσαι να θυμάσαι υπάρχουν άλλοι που με βαριοπούλες γκρεμίζουν τις αλήθειες στις οποίες χτίζετε τις αυταπάτες σας. Ο ουρανός δεν έχει ταβάνι. Εσείς συνεχίζετε να κοιμάστε σπιτάκι σας ήσυχοι. Εκείνοι δε σταμάτησαν να ονειρεύονται απ'όπου κι αν κοίταζαν τα αστέρια.

Παύλος - vlospa kasbe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου