Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Τα πάντα όλα το'να τ'άλλο. Πάντα ή το ένα ή το άλλο.


 Πάντα το ένα ή το άλλο. Όχι πιό κει για το τάδε, το δείνα ή το παράλλο. Μόνο το ένα ή μόνο το άλλο. Δίλημα μεγάλο. Ας το ξεκινήσω, δεν έχω χρόνο παραπάνω για να το αναβάλω! Σε σειρά να βάλω αυτό το μπάχαλο το μεγάλο.

 Από νωρίς το πρωί. Να σηκωθώ ή μπά? Να το κάνω τώρα ή πιό μετά? Να φάω πρωινό ή όχι? Δουλειά πάω ή σκλαβιά?  Να πάω με όχημα ή με τα πόδια? Να πάρω σκύλο ή γάτα? Πίτσα ή σουβλάκια? Φραπέ ή ούζο? Άσπρο ή μαύρο? Να δώσω στον ζητιάνο ή όχι? ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή  Ν.Δ.? ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή Χ.Α.? Ο.Σ.Φ.Π. ή Π.Α.Ο.? Δραχμές ή Ευρώ? Μέσσι ή Ρονάλντο? Και πολλά, πολλά άλλα...

 Αλήθεια τι εξυπηρετούν? Εξυπηρετούν ένα σκοπό ή πολλούς? αστειέυομαι, ούτε που το σκέφτηκα σοβαρά. Τι εξυπηρετούν? Μα, την επίλυση τους φυσικά? Τι άλλο, κουτέ? Ίσως, λέω εγώ, να έχουν το νού σου σε διαρκή, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει λόγος, απασχόληση. Με το να κάνουμε συνέχεια τις ίδιες ερωτήσεις πολλά κι όλο και πιο πολλά άτομα ουσιαστικά όσοι ακούνε και να μη ρωτήσουν θα θέλουν να μάθουν. Όσο δε μαθαίνουν και με σκοπό να μάθουν, δε θα ρωτήσουν? Και πάει λέγοντας. Αλλά κι αυτό ποιόν εξυπηρετεί?

 Γιατί είναι γλυκο το να ρίχνεις το φταίξιμο αλλού και να φορτώνεις τις ευθύνες στον άλλο. Το θύμα που δεν έχει άλλη επιλογή. Αχ τι γλυκό... Αξιολύπητο! Συγνώμη.. Μα ναι. Βολικό κιόλας, συνήθως, δε μπορώ να αποδείξω τίποτα, μα πάντοτε δεν υπάρχουν "και άλλες περιπτώσεις" ή "εξαιρέσεις μέσα στον κανόνα"? Ε αυτό ακριβώς κι εδώ. Κι εκεί και παντού. Εξυπηρετεί λοιπόν αυτόν που μας θέλει σκλάβους κι όχι μόνο! Κι εμάς εξυπηρετεί.

 Αυτό το ταξίδι προς τη γνώση και το βάθος του αντικειμένου μελέτης. Το αίσθημα πως "κάτι κάνω". Δε μένω στάσιμος, κι όχι απλά δε μένω στάσιμος μα είμαι και όσο δραστήριος μπορώ να είμαι. Νοητικά κατά κύριο λόγο. Επιλύνω τα μεγαλύτερα διλήματα της ζωής της ίδιας! 3 μου'χουν μείνει. Το αβγό έκανε την κότα ή η κότα το αβγό. Να ζει κανείς η να μη ζει. Η κοινωνία διαμορφώνει τον άνθρωπο ή ο άνθρωπος την κοινωνία. Και φοβάμαι πως μόλις τα απαντήσω κι αυτά, θα πρέπει να πάρω άλλη κονσόλα να παίζω, να βρω κάτι καινούριο να καλλιεργήσω. (Και θα φυτρώσει να σε φτύσει.)

 Τα ερωτήματα δεν αποσκοπούν πάντοτε στο να απαντηθούν κι αν δε το καταλαβαίνει ένας απ'την ερώτηση, μπορεί να το καταλάβει από αυτόν που την κάνει, σε ποιόν την κάνει, πότε και με ποιό τρόπο, ίσως.

Παύλος - vlospa kasbe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου