Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Το νόσημα : Νόμισμα.

 Έχω μία απορία. Ωστόσο οφείλω να εξηγήσω εξ'αρχής πως ανακατεύομαι (μεταξύ άλλων) και με τις μεριές του νομίσματος. Γενικά και με τα λεφτά δε τα πάω καλά. Δε μου αρέσουνε και προφανώς δε τους αρέσει αυτό.. Αλλά αυτό είν'άλλο, πίσω στο νόμισμα και τις πλευρές του.

Το νόμισμα.


 Το νόμισμα, όπως κάθε νόμισμα, έχει 2 πλευρές. Κορώνα, γράμματα. Κι αν θέλει το νόμισμα ίσως μείνει όρθιο όταν το ρίξεις και δε σου δώσει τη χαρά του παιχνιδιού "κορώνα ή γράμματα". 2 πλευρές όλες κι όλες. Ώπ! Ναι και το ενδεχόμενο του να μείνει όρθιο είπαμε.

 2 πλευρές. Θεωρώντας πως στέκομαι και κοιτάζω ευθεία πετώ το νόμισμα. Κοιτώντας ποιά απ'τις 2 πλευρές είναι από πάνω διακρίνω επίσης πως αυτή η πλευρά, κοιτάζει προς ένα απ'τα άπειρα σημεία που μπορεί.

 (Ας πούμε ότι ρίχνουμε το κέρμα πάνω σε ένα ρολόϊ τοίχου που βρίσκεται στο πάτωμα. Έστω ότι έρχεται κορώνα, αυτή η κορώνα προς τα κάπου θα κοιτάζει. Προς κάποιον αριθμό του ρολογιού-όχι απαραίτητα ακριβώς μετρημένα. Αυτό δε σου δίνει την επιλογή να πεις "Κορώνα που κοιτάζει τον αριθμό 8 στο ρολόϊ" ή αντίστοιχα "Γράμματα που κοιτάζει τον αριθμό 3"?) Αν έχεις καταλάβει μέχρι στιγμής την παράνοια μου συνέχισε παρακάτω.

 Έστω τώρα ό,τι "κορώνα/ γράμματα" είναι "αριστερά/ δεξιά" στην πολιτική. Το να μείνει στη μέση, δηλαδή όρθιο το νόμισμα, θα πούμε ότι είναι το κέντρο. Και αντίστοιχα το που κοιτάζει το νόμισμα (αριθμό στο ρολόϊ) θα πούμε ότι είναι το προς τα που τείνει. Με βάση όσα λέει στην παραπάνω παράγραφο θα προσθέσω, πιο συγκεκριμένα πως οι αριθμοί 7 ("λίγο") εώς και 12 ("πολύ") θα είναι "αριστερά" και 1 ("λίγο") εώς και 6 ("πολύ") θα'ναι "δεξιά". Πολύ αριστερά και πολύ δεξιά αντίστοιχα. Αν μείνει όρθιο, κέντρο κι όπου κοιτάει (7 εώς και 12 ή 1 εώς και 6) εκεί τείνει λίγο ή πολύ.

 Πραγματικά αν κατάλαβες μέχρι εδώ (πρώτον μπράβο σε νιώθω κοντά, μη πλησιάζεις κλάνω συχνά) δε μένει και πολύ ακόμα κι είν'εύκολο, αν το δεις. :)

Το νόσημα.


 Θέλοντας να απαλαγώ απ'τον καθημερινό προβληματισμό για το που να κατευθυνθώ πολιτικά θα ρίξω ένα κέρμα, υποθετικά -εγώ- (άλλοι το κάνουν κυριολεκτικά, αλήθεια). Η πλευρά (κορώνα/ γράμματα) θα υποδείξει τη μεριά (αριστερά/ δεξιά) και η κατευθυνση την τάση έτσι ώστε να γίνω πιο συγκεκριμένος (ακροαριστερός, ακροδεξιός, κεντροαριστερός κλπ). Ρίχνω το κέρμα...

 Λογικά κάπου εδώ θα αναρωτιέσαι που στον κόρακα θέλω να καταλήξω. Εδώ. Τι έπεσε? Όσο το φανταζοσουν τι έγινε, ποιά πλευρά έπεσε? Γιατί όταν το σκέφτηκα εγώ, κέρμα δεν έπεσε... (και ναι έριξα κέρμα)

 Αλήθεια σε κάθε τέτοιο προβληματισμό, που το γελάς μα είναι συχνό, πως απαλάσσεται κανείς απ'αυτό που τον απασχολεί, τι κέρμα ρίχνει, ποιά πλευρά έρχεται, που κοιτάει. Τον έχω λύσει τον προβληματισμό μου κι αν με ρωτήσεις ποιοί πιστεύω θα με καταλάβουν σου λέω, αυτοί που επίσης έχουν λύσει αυτόν τον ίδιο προβληματισμό. Όσοι δε περίμεναν να πέσει κανένα κέρμα...

 Παύλος - vlospa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου