Εφηβεία! Να βράζει το αίμα... Αναζητώντας συνεχώς τον διαχωρισμό σε κάθε τι, είναι αλήθεια ή ψέμα. Όρεξη, ενέργεια, περιέργεια και λίγη παρορμητικότητα. Κι εντύπωση, ίσως, πως ένας, μπορεί (ίσως) ν'αλλάξει όλο τον κόσμο.
Αυτά θεωρώ τα χαρακτηριστικά της εφηβείας. Κι ένας έφηβος μπορεί να'χει κι άλλα, ή λιγότερα. Για μένα ένας έφηβος, φέρεται σαν έφηβος, όταν αυτά του τα χαρακτηριστικά αν όχι "έχουν τον έλεγχο", τότε, είναι αυτά (τα χαρακτηριστικά!) που τον ωθούν να διαπιστώσει "μέχρι που" έχει τον έλεγχο. Δοκιμή! Όσο ανακαλύπτουμε και δημιουργούμε νέα πράγματα, υλικά, ιδέες, ο άνθρωπος θα θέλει να τα μάθει, να τα δοκιμάσει. Κι ακόμα πιό πολύ ο έφηβος της εκάστοτε εποχής. Συνέπειες? Είτε θα αδιαφορήσει, είτε θα τις αντιμετωπίσει με σθένος, είτε "θα τις ορίσει ο ίδιος"!
Η αδιαφορία για δοκιμή, η απουσία περιέργειας, η συσσωρευμένη καταπνιγμένη ενέργεια κι η απάθεια είναι που σκοτώνουν την εφηβεία. Η εντύπωση πως : (ο έφηβος που το σκέφτεται αυτό:) "Είναι μοναδικός - σαν κανέναν άλλο, ξεχωριστός - και μπορεί να αλλάξει τον κόσμο", είναι εσφαλμένα, εσφαλμένη. Μοναδικός όσο και το δακτυλικό του αποτύπωμα, ξεχωριστός (για τον εαυτό του ή/κι άλλον/ους) όσο όλοι και κανένας. Ο έφηβος είναι εκείνος που ορίζει τον κόσμο. Και μόνο που ζει (ο έφηβος), ο κόσμος αλλάζει ασταμάτητα, διαρκώς, όσο εξελίσσεται ο έφηβος εξελίσσει και τον κόσμο.
Κι η ξενέρα? Έφηβοι βαρεμένοι, βαριεστημένοι, βαρετοί, αδιάφοροι, φοβιτσιάρηδες, απαθείς. Εξυπνάδα 4χρονου κι επιμονή 60χρονου στις απόψεις τους. Να μη δοκιμάσουν, να μη πειραματιστούν, να μη ρισκάρουν να μη μάθουν από μόνοι τους. Μοναχά την ασφαλή πεπατημένη οδό που χάραξαν οι προηγούμενοι. Μέγας φόβος ο φόβος κι οι συνέπειες του πριν (ιδίως πριν!) την - αποτυχημένη - αντιμετώπιση του. Μα να φοβάσαι το ανασφαλές αν είναι "λάθος"?? Μα αν δε το εξακριβώσεις, πως θα μάθεις (και ορίσεις -για σένα-) το "σωστό"?
Παύλος - vlospa kasbe
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου