Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ANTI-φάση/ Οι (τουριστικές) διακοπές

ANTI-φάση/ Οι (τουριστικές) διακοπές

 Καλή η φάση, όπως έχουμε διαπιστώσει, μα κάποιος πάντοτε την χαλάει. Οι διακοπές λοιπόν έχουν φάση? Έχουν φάση. Αλλά για ποιόν. Για εκείνον που τις κάνει, για εκείνον που τις δέχεται, για εκείνον που τις οργανώνει, για εκείνον που δε τις κάνει, για το περιβάλλον που φιλοξενεί όσους κάνουν ή δε κάνουν διακοπές??

 Ελλάδα. ΊΣΩΣ, το πιό όμορφο μέρος του πλανήτη. Φιλοξενεί :

1) Ο Έλληνας που πάει διακοπές Ελλάδα. Θα τριγυρίσει όσο πιό πολύ μπορεί τη χώρα του πατρίδα του, είτε γιατί γνωρίζει πως έχει ανεξερεύνητα κάλλη που έχουν την τύχη να βρεθούν σε θέα και πραγματική εμπειρία ΚΙ ΟΧΙ google -> εικόνες. Ή θα τριγυρίσει απλά γιατί θέλει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα, (σιγά μη τα ακουμπήσουμε στους ξένους, ε?) και όχι οπουδήποτε αλλού, σα την Ελλάδα πουθενά! Ο 1ος συνήθως δεν έχει πρόβλημα με τους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα μας, ΓΙΑΤΙ δεν είναι αυτό το θέμα των διακοπών του, ο σκοπός δηλαδή. Ενώ ο άλλος, ωχ, άστα, "σκάσανε ξένοι, βράστα". Αυτοί (του) φταίνε, για όλα. Και για άλλα που ακόμα δεν έχουν έρθει, έρχονται οι τσιγκούνηδες στην Ελλαδίτσα και δεν ακουμπάνε κανά φράγκο (πόσα λίγα ξέρει...).

 2) Ο Έλληνας που οι διακοπές έρχονται στον τόπο του. Απλά τα πράγματα. Πάλι 2 κατηγορίες, οι Τζεντάϊ (βλέπε Star Wars 1-6) και οι Σιθ. Οι τζεντάϊ είναι οι άνθρωποι που θα ευχαριστηθούν τον ερχομό του ξένου στον τόπο τους, αρκεί να μη ξεφύγει ο ξένος απ'τα πλαίσια που ίσως ούτε οι ίδιοι δε ξεφεύγουν. Θα συνεχίσουν τη ζωή τους στον ίδιο αν όχι πιό χαρούμενο ρυθμό. Είναι επίσης γνωστοί ως φιλόξενοι, καλόκαρδοι άνθρωποι, κάτοικοι των μαγευτικών νησιών (κι όχι μόνο) της Ελλάδας. Οι Σιθ απ'την άλλη θα κατηγορήσουν τον ξένο για τα κακά του τόπου τους. Οι ξένοι φέραν το κακό, οι ξένοι τα καταστρέφουν όλα. Οι Σιθ θα βγάλουν κέρδος απ'τον κάθε ξένο αν είναι πωλητές (προϊόντων ή/και υπηρεσίας), έτσι αναδεικνύεται η ευφυΐα κι η ανδρεία τους. Οι Σιθ θέλουν τους ξένους εδώ για διακοπές, να βγάζουν τη χολή τους πάνω τους.

3) Ο Έλληνας που πάει διακοπές όπου λάχει. Εσωτερικό, εξωτερικό, οι διακοπές τον ενδιαφέρουν. Ίσως γι'αυτό καταλαβαίνει καλύτερα και τους τουρίστες, όταν αυτοί είναι στη χώρα του. Ίσως γι'αυτό κι εκείνοι τα λένε καλύτερα μαζί του. Μπορούν να συνεννοηθούν για κάτι παραπάνω από πληροφορίες του τύπου "Που βρίσκομαι στο χάρτη, που είναι αυτό, πως πάω εκεί?".

 Λοιπόν μαλάκες, έτσι φωναζόμαστε οι πιό πολλοί Έλληνες μεταξύ μας, τραβάτε λίγο όξω. Οξωτερικό δηλαδή. Δε λέω καλή η Ελλάδα, όση έχω γυρίσει (κι όση έχω ακόμα να γυρίσω!), καλός ο αρχαίος πολιτισμός μας, μα δεν είμαστε μόνο εμείς, δεν είναι μόνο αυτός. Υπάρχουν κι άλλοι λαοί με πλούσια ιστορία, ανάλογα τι κεντρίζει το ενδιαφέρον το καθενός. Μη μένουμε λοιπόν στο παρελθόν, μην κλείνουμε τις πόρτες σε αυτούς.

Καλά ταξίδια

Παύλος - vlospa kasbe (lonesome traveller)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου