Την εποχή αυτή με τα πολλά ονόματα, επιλέγω ένα. Την εποχή της μετανάστευσης των νέων στην Ελλάδα. Οι "νέοι" που μπήκανε στο τριπάκι, σχολείο, χαρτιά, διπλώματα κι αρώματα κι οφείλουν να πάρουν αυτά τα έγγραφα μαζί τους για να βρουν μια δουλειά. Α ρε νέοι...
Απολυτήριο λυκείου/ΤΕΕ (επαλ τα λένε τώρα), δημόσιου/ιδιωτικού ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΑΕΙ, ΕΕΣ, σεμινάρια, παρακολούθηση ομιλιών και παρουσιάσεων, συμμετοχές, μεταπτυχιακά, ιδιαίτερα μαθήματα, μαθήματα μέσω διαδικτύου, πρακτική, εργασία, στρατός αν έβγαλες κάτι χρήσιμο και η βαλίτσα πάει μέχρι και μπαχάμες.
Για να πάρεις αυτά τα δημόσια έγγραφα μαζί σου και να'ναι χρήσιμα η διαδικασία, ανάλογα με τη γλώσσα που θες να μεταφραστούν, ποικίλει. Προσωπικά μετέφρασα στα αγγλικά, καθώς η Μεταφραστική Υπηρεσία δε διαθέτει Φινλανδό μεταφραστή, πιά.
Αρχικά επικυρώνεις το έγγραφο που θες να μεταφραστεί, στην αρμόδια υπηρεσία. Πίστη, επιμονή κι υπομονή. Δεν είναι εύκολο, στην Ελλάδα, να μάθεις ΠΟΥ το κάνεις αυτό. Ύστερα πας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να σου βάλουν σφραγίδα Χάγης. Έπειτα μπορείς να τα δώσεις για μετάφραση (απλή ή επείγον) καταβάλοντας το ζητούμενο ποσό.
Φαντάζει εύκολο, και μερικά πράματα όντως έτσι είναι, εύκολα. Αλλά δε γνωρίζει ο καθένας και το χειρότερο, ντρέπεται να το παραδεχτεί ο ίδιος για αρχή οπότε πόσο μάλλον σε εσένα. Έχω τελειώσει Δημόσιο ΙΕΚ και με στείλανε στον ΕΟΠΠΕΠ στη Νέα Ιωνία (ανοιχτά Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή 12:00 - 14:00) όπου δεν έκανα δουλειά, απο'κει στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς(?) στην Αχαρνών, όπου το τμήμα που έψαχνα είχε μεταφερθεί στο Υπουργείο Παιδείας. Πηγαίνοντας εκεί, ένας ήθελε να με στείλει Άνω Γλυφάδα απλά για να'χει πιό πρόσφατη ημερομηνία η βεβαίωση πως έχω κάνει 6 μήνες πρακτική, λες κι αλλάζει κάτι, αφού το 2008-9 την έκανα.
Και να μιλήσω για το ρουφ? Τη γαμωστρατολογία? Τα ζώα μου αργά και δεν ήξερες, δε ρώταγες! Είναι ντροπή να απαντήσουν "Δεν ξέρω", δεν εξηγείται αλλιώς. Την πρώτη μέρα το χαρτί που ήθελα δεν επικυρωνόταν. Τη 2η ναι, μα δε προλάβαινα (μισή ώρα πριν κλείσουν). Την 3η και τελική, το χαρτί που ζητούσα ήταν άκυρο, αν ήθελα κάτι τέτοιο όφειλα να πάω στη μονάδα που υπηρέτησα παραμεθώριο και να βρω τον υποδιοικητή που το υπέγραψε, το 2008...
Αυτά τα ολίγα συν μερικά που βαριέμαι να αναφέρω, έζησα εγώ. Και σκέφτομαι, εγώ 5 χαρτιά μετέφρασα. Οι υπόλοιποι? Όσοι τρέξανε να μαζέψουν τα χαρτιά που μας λέγανε??
Το ψητό όμως βρίσκεται εδώ! Εδώ, εδώ. Χθες παρότι με στείλαν με λάθος χαρτιά για σφραγίδα Χάγης, η υπάλληλος γνώριζε εξ'αρχής τι να μου πει να κάνω, πράμα που έκανα κι ολοκλήρωσα τις υποχρεώσεις μου εκεί σήμερα. Παραξενεύτηκα, όχι ότι την υποτιμάω ή την δουλειά της. Απλά όπως και τη ρώτησα, πολύ φυσικά απάντησε, λες και το'χει κάνει άπειρες φορές κι ειδικά τελευταία! Όπως και όντως μου απάντησε. Ειδικά τα τελευταία 4 χρόνια όλο και πιο πολλά άτομα πάνω κοντά στην ηλικία μου κάνουν αυτή τη διαδικασία, για να αφήσουν την Ελλάδα. Νιώθεις?
Σαν επιδόρπιο δέσε τους μετανάστες που βάζουν λαθραία (εν αγνοία πολλές φορές των μεταναστών το ότι δεν είναι "στάση" η Ελλάδα) και το ότι αν φεύγουν οι νεολαίοι, μένουν οι νεογέροι. Τα γερόντια. Μουδιασμένος παππού?
Σαν μυριστώ αλλαγή θα σε δω πάλι νιάτο. Μέχρι τότε πεθαίνεις μαζί με την εποχή σου. Γερόντι.
Παύλος - vlospa kasbe
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου