Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Χαμόγελα αστραφτερά, συνειδήσεις?


 Χαμογέλα, είναι καταθλιπτικό. Αν διαφωνείς.. κλάψε? Αλλά, αν όχι (ούτε το ένα, ούτε το άλλο, ούτε και τα 2) πάμε πιό κάτω. Αφού η "αγάπη", όπως ονομάζουμε την Αγάπη σήμερα, αγοράζεται, ενοικιάζεται, ανταλλάσσεται, τότε αυτή η θαυμάσια έκφραση που παίρνουν τα χείλη μας κι ανοίγει το πρόσωπο μας, το χαμόγελο, αυτό, τι έχει πάθει? Έχει πάθει ό,τι το'χουμε κάνει.

 Τι του κάναμε? Όχι όλοι, όχι θελημένα, όχι με επίγνωση, του δώσαμε μία νέα έννοια, ξεχνώντας καθημερινά όλο και πιό πολύ την αρχική, πραγματική έννοια. Το ζυγίσαμε σαν αξία, λες και ζυγίσαμε κι ιστορία. Για ένα λάθος αποτέλεσμα δε φταίνε πάντοτε οι συντελεστές απαραίτητα, μα κι η πράξη που κάνανε. 2 λάθη βλέπω. 1 το να στερείς το χαμόγελο (και σου!) σε κάποιον και 2 να το μαθαίνεις με μπερδεμένη μορφή σε κάποιον. Δηλαδή, σε ένα παιδί που το συμβουλεύεις να υποκριθεί με το χαμόγελο του, ακόμα κι αν δε το εκφράζει (να χαμογελάσει). Πόσο μάλλον σε "εύπλαστους" χαρακτήρες που'ναι ακόμα τα παιδιά. Από μκρός ξεκινάς αν είναι να'χεις βρεθεί να περπατάς αυτό τον δρόμο. Να στήνεις κάπου ένα παιδί που σου φαίνεται (αν σου φαίνεται κιόλας) άσχετο αν εκείνο θέλει εκείνη την ώρα να φωτογραφηθεί, να χαμογελάσει. Να το συμβουλεύεις ακόμα και σε κάποιον δε θέλει ούτε να κοιτάξει στα μάτια, να του χαμογελάει, ακόμα κι αν δε το αισθάνεται στο ελάχιστο. Του δώσαμε μιά τιμή και το ξεπουλήσαμε. Αλλά, είπαμε αυτό είναι η άλλη έννοια, που'ναι προϊόν του κόσμου αυτών των καιρών. Αυτό το προϊόν η κάθε εταιρία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία.. και μας το πουλάει τώρα! Χαμογελαστοί υπάλληλοι. Τώρα ακόμα πιο ενοχλητικό. Άνθρωποι με ψεύτικα χαμόγελα κι άνθρωποι που δε μου προκαλούν και δε μου δίνουν ένα Χαμόγελο. 2 λόγοι να χαμογελάμε.

 Πολύτιμο. Να μπορεί να γεννήσει μία πληθώρα συναισθημάτων που κι αυτά με τη σειρά τους θα δώσουν ζωή σε παρόμοια ανθρώπινη έκφραση. Το χαμόγελο δε το θεωρώ κάτι απλό. Δεν είναι απλά μιά κίνηση, έκφραση. Σε κάποιους δύσκολα γεννιέται, σε άλλους δύσκολα παραμένει. Αν ο κάθε άνθρωπος είναι ένας πλανήτης, στις μαύρες του φεγγάρι, στις καλές του ήλιος που χαμογελά η αλληλεπίδραση είναι... χαμογελάω, κατάλαβε ό,τι θες. Τα φεγγάρια δεν αποφεύγονται, η νύχτα μπορεί να'ναι μεγάλη και ψάχνοντας τον ήλιο μπορεί κάποιος να τον έχει ήδη βρει, σε εσένα. Βρήκες τον ήλιο. :)

Παύλος - vlospa kasbe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου