Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ή κότα ή το αυγό?


 Ευθύς εξ'αρχής εις το σημείο μηδέν. Την εκκόλαψη του αυγού. Την αρχή του κακού. Προσαρμογή στον κόσμο, μόρφωση και συμβίωση για/ σε αυτόν. Μόρφωση. Λέξη. Ερμηνεία για τον καθένα? Διαφορά μεγέθους, σαφώς κι αξιών ή έστω ποιότητας τους. Εμείς από μικρή ηλικία, στις ταινίες σε κάθε ιστορία. Τα μικρά παιδιά μαζεύονται σε ένα χώρο όπου ανάλογα την ηλικία ΚΑΙ άλλα, κάποιοι "επιλεγμένοι" μεγάλοι, οι δάσκαλοι/ες καθηγητές/ριες, μαθαίνουν στα παιδιά πράγματα γεγονότα και πληροφορίες αυτού του κόσμου, όλα, κατόπιν σοφής και καλοπροαίρετης επιλογής κάποιων, προφανώς, ακόμα πιό "επιλεγμένων" μεγάλων.

 Κάπως νωρίς, μη ξεχάσω να το πω. Στο δημοτικό τους λέγαμε "δασκάλους" (η λέξη στάζει μέλι). Άπ'το γυμνάσιο και μετά ήταν "καθηγητές" (η λέξη στάζει ξύδι). Όσοι με μάθανε κι όσοι θέλησαν μα εγώ, φυσικά, άργησα, τους αποκαλώ δασκάλους! Οι υπόλοιποι είστε απλά καθηγητές. Σας συγχωρώ αφού το κάνατε εσείς.

 Μόρφωση, παρέχει ένας μορφωμένος, ένας που θέλει να μορφώσει. Εκπαίδευση.. Ο οποιοσδήποτε. Θέμα δεν είναι μόνο αν είσαι αρκετά μορφωμένος, αλλά και να μεταδίδεις τη μόρφωση, την περιέργεια για το καθετί γύρω μας σε κάθε νεότερο του οποίου είσαι δάσκαλος. Ακούς δάσκαλε? Να τα βράσω τα διδακτορικά μεταπτυχιακά σου, όταν στην τάξη με έκανες τη δικτατορία σου να θέλω να κατεβάσω. Ε μα...

  Εκπαίδευση. Η λέξη και μόνο μου φέρνει σκυλιά στο νου κι ένα τύπο με μία λιχουδιά στο χέρι να τους λέει σήκω, κάτσε, κάτσε, σήκω. Φυσικά να υπακούν. Και να ανταμείβονται για αυτήν τους την υπακοή.

Μήπως τώρα κανείς έτσι λίγο λίγο ένιωσε στο κεφάλι του μία ερώτηση του τύπου "Παίζει να εκπαιδεύουν σκύλους ότι εξυπηρετεί τους ίδιους, ή τους εκπαιδευτές τους?" Κι αν θες βάλε στο μάξιμουμ την ένταση της φωνούλας που σου λέει/ απαντάει "Ρώτα τους νέους μαθητές, τα παιδιά σου".

 Μιά απεργία είπαν να κάνουν τη μία απ'τις μέρες που κρατούν "το πρόγραμμα της εκπαίδευσης" (τους) όρθιο. Οι εκπαιδευτικοί. Στις πανελλαδικές εξετάσεις. Δάσκαλοι και καθηγητές μέσα σε αυτούς. Επιστράτευση λοιπόν. Το αποτέλεσμα αυτής είναι μέρος του προγράμματος αυτού. Δε το γνωρίζω και δεν επιδιώκω να το μάθω πριν την ώρα του, ούτε να το προβλέψω. Επιδιώκω τη σκέψη σου. Μία ερώτηση στο κεφάλι σου να φυτέψω. Σπείρε ό,τι θες, δε ξέρω αν βλέπεις ήλιο. Μα "για να φοβούνται τόσο που πάει η κότα να σηκωθεί απ'το αυγό, φοβούνται την κότα, ή μήπως το τσόφλι σπάσει και το (πρώην τότε) αυγό δει με μάτια που θα αποκτούσε αργότερα, τον κόσμο αυτό?"


*Μπόνους ερώτηση (για ευερέθιστους) : Δεν ερεθίζεσαι στη σκέψη "Τι μπορεί να θελήσει και να κάνει γι'αυτό?"

Παύλος - vlospa kasbe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου