Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ξένοι - Κάποιοι ντόπιοι


Ξένοι


 Ξένος. Γνωστός. Αν κάνω τη σύγκριση σε πιο παλιές εποχές σίγουρα ο γνωστός θα'χει πιό πολύ την έννοια του γνώριμου/ οικείου, ντόπιου. Ο ξένος το ίδιο. Κάποιος άγνωστος, από έναν άγνωστο τόπο, που μπορεί να μιλάει μία άγνωστη γλώσσα και να έχει άγνωστα έθιμα. Όπου άγνωστος λοιπόν, βάλε ξένος στην παραπάνω πρόταση. Οφείλω να ομολογήσω πως πιστεύω με έπιασες. Κράτα με λοιπόν. Τροχάδην παρακάτω με αυτό, αλλά, και εμένα τα κρατούμενα, σου/σας.


Κάποιοι ντόπιοι


 Αν, ο κόσμος είναι ένα βιβλίο, το να μείνεις στον τόπο σου μόνο, είναι σα να μην έχεις γυρίσει άλλη σελίδα σε αυτό το βιβλίο, διάβασα κάπου, κάπως έτσι ή κάπως αλλιώς. Ποιός ο λόγος να μείνεις στον τόπο σου? Το ότι δε μπορείς και το ότι δε θες να φύγεις από αυτόν. Να μπορείς να φύγεις και να μη θες. Να θέλεις να φύγεις και να μη μπορείς. Να μη θέλεις να φύγεις, μα να το κάνεις. Ένας ντόπιος θα κρίνει πολύ εύκολα έναν "ξένο" για εκείνον, αλλά, με τι κριτήρια? Γνωρίζοντας τι ακριβώς για τον "ξένο", τον τόπο του και τον λόγο που άφησε τον τόπο του? Όλα του ντόπιου κυρίες και κύριοι. Το οξυγόνο και το χώμα. Η γνώση κι η επίγνωση, το αλάνθαστο. Λαϊκές ρήσεις, αερολογίες που μεταφέρει αυτό το μολυσμένο μας οξυγόνο, ασυναρτησίες αναπαραγόμενες από μαϊντανούς της τηλεόρασης της κυβέρνησης, του καθενός και της παράταξης, ιδεολογίας, σταυροφορίας του.

 Όχι. Δε μπερδεύτηκες. Καθόλου, είναι εκνευριστικά πολύ ξεκάθαρο. Θες να μάθεις 1% για τον "ξένο" που νομίζεις ό,τι ξέρεις 100%? Τράβα ζήσε στον τόπο του, όπως ήρθε, για τον λόγο που ήρθε και ζήσε όπως ζει εδώ. Μόνο που ξέρω πως ένα πράμα δε θα ξε-χάσεις. Την υπερηφάνεια σου, ότι ήσουν ντόπιος, αλλού. Αυτό θα σε κρατάει φοβισμένο, μη σου φερθούν όπως θα φερόσουν εσύ σε έναν... "ξένο". Ντόπιε!

 Φυσικά υπάρχει κι ο καλούλης (κάποιος ντόπιος) που δεν αρνείται να μοιραστεί την αγάπη ή φιλοξενία του και με "ξένους", για κάποιους άλλους ντόπιους. Συνήθως τέτοιοι καλούληδες που δεν έχουν την υπερηφάνεια του άλλου ντόπιου, έχουν σίγουρα κάθε χαρά και λόγο να δεχτούν την αγάπη ή φιλοξενία που τους προσφέρεται όταν δεν είναι στον τόπο τους, από ντόπιους, σαν αυτούς.

 Συνήθως αυτοί δε νιώθουν ντόπιοι στον τόπο τους ή ξένοι μακριά απ'αυτόν. Ούτε αισθάνονται τους άλλους σαν ξένους. Αλλά αυτούς με τη μία τους αποκαλούν "αριστερούς".

Παύλος - vlospa kasbe (ξένος στον τόπο μου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου